Personel Servisi Yönetimi: Optimize rota ve maliyet, artan çalışan memnuniyeti
Havuz Araç Yönetimi: Rezervasyon, yönetici onayı ve anahtarsız araç teslimi
Ulaşım Masraf Yönetimi: Taksi ya da araç masraflarının bildirimi, hesap kontrolü ve muhasebeleştirilmesi
Paylaşımlı yolculuklar için talebe göre planlanan rotaların dijital yönetimi
İşyerleri ya da yapılan işlerin kendisi bazen stresli olabilir ve bu durum çalışanlarda kendini farklı şekillerde gösterir. Bunun nereden geldiğini anlamak, stresle etkin bir şekilde mücadele etmenin en önemli yoludur.
İşle ilgili temel sorunlar, çalışanlarınızın üzerinde önemli sağlık etkileri oluşturabilir. 2018 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, işle ilgili tüm sağlık sorununlarının %44’ünün stres, depresyon ve kaygı ile bağlantılı olduğu görülmüştür. Tüm bunlar baz alındığında çalışanlarınızın fiziksel ve mental açısından sağlıklarının tam olarak yerinde olması, onların işyerinde tam verimlilikle çalışmalarına yardımcı olacağı gibi, sosyal hayatlarında da mutluluğu beraberinde getirecektir.
Çalışanlarınızın nasıl daha sağlıklı ve mutlu olacaklarını anlamak için gelin biraz daha yakından inceleyelim.
Vücudumuzun tehdit veya baskı altında hissettiği zaman verdiği tepkidir. Vücudumuzun bu tür sinyallere cevap vermesi yani kayıtsız kalmaması her ne kadar iyi olsa da, işyerlerinde projelere verilen zaman sınırlamaları ya da işlerin yetişmemesi durumlarında beraberinde gelen baskı ve korkular, işyerlerinde verimliliği olumsuz yönde etkiler. Tüm bunlar kontrolden çıktığında; kendinizi sinirli, agresif, endişeli bir halde ve hiçbir işe konsantre olamıyormuş gibi hissetmenize neden olur.
Çalışanlarınız bir işi, projeyi veya tamamlaması gereken görevleri, üzerlerinde stres tetikleyici hiçbir baskı olmadan yaptıklarında, bu durum onların kendilerini daha güçlü ve iyi hissetmelerini sağlar. Sadece kısa süreli ve az yoğunlukta yaşanan iyi stres, baskı ve uzun süreli stres yerine sorunlarla başa çıkmada çalışanlara yardımcı olur.
Sizin de tahmin edeceğiniz gibi stresi tetikleyen durumlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İşyerlerinde stres faktörlerini belirleyebilmek için ekip liderleriyle birebir toplantılar düzenleyebilir, iyileştirilmesi gereken alanlar olup olmadığını anlamak için de ekipteki kişiler ile birebir konuşmalar yapabilirsiniz. Stresin en önemli etkileri; finansal zorluklar, artan iş yükü, iş arkadaşlarıyla yaşanılan uyumsuzluk ve işe gidip gelme sürelerinin çok uzun olmasıdır. Çalışanlarınızı bu alanlarda doğru anlayıp, onların ihtiyaçlarına cevap vererek olası sorunların önüne geçebilirsiniz.
Çalışma ortamınızın olabildiğince iyi olmasını sağlamak için kullanabileceğiniz birçok farklı yöntem vardır. Bunlardan bazıları, sahip olduğunuz işin türüne bağlı olarak diğerlerinden daha iyi sonuç verirken, bazıları daha genel olarak işe yarayabilir. Aşağıda anlattığımız tüm yöntemler çalışanlar üzerindeki stresin azaltmasına yardımcı olacaktır.
Baskı ve termin tarihli projelerde her ne kadar işlerin çabuk bitirilmesi hedeflense de, çalışan üzerine yapılan stresle birlikte motivasyonu da azalır ve kişinin üretkenliği düşer. Çalışanların iş yüklerini etkin ve verimli bir şekilde yönettiklerinden emin olmak, ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır. Yönetimle bu konuda düzenli toplantılar yapabilir veya beklentilerin yüksek olduğu zamanlarda onlarla dostça, samimi konuşmalar yapabilirsiniz.
Ofiste veya işyerlerinde uzun zaman geçirmek biraz stres tetikleyici olabilir. İyi bir iş-yaşam döngüsü sağlayarak, çalışanlarınızın kendilerini mutlu hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bunun yollarından bir tanesi de esnek çalışma modelidir.
Çalışanlar ister evden, ister ofisten çalışıyor olsun, onlara kendilerini en verimli hissettikleri yerde ve zamanda çalışma fırsatı vererek iş stresini azaltabilir, hem de çalışanlarınızın iş dışındaki zamanlarından keyif almalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede çalışanlar, çocuklarını okuldan alma ya da iş çıkış saatlerinde işten eve dönüş süreleri için daha az endişelenir ve işlerine odaklanarak en verimli şekilde çalışabilirler.
Kahvaltınızı ya da öğle yemeğinizi masada yemek size zaman kazandırıyor gibi görünse de, ara vermeden çalışmak başka bir bahanenin habercisidir. İş arkadaşlarınızla yürümek, hep birlikte yemek yemek ya da sosyalleşmek için ekran başından kalkıp zaman ayırmak düşündüğünüzden çok daha önemlidir.
Çalışanlarınızın kendileri için ayrılan sürelerin tamamını düzenli olarak kullandıklarından ve bu zamanı gerçekten dinlenmek ve rahatlamak için yaptıklarından emin olun. Temiz havada 10 dakika yürümek bile zihni temizlemenin ve yenilenmiş bir bakış açısını sunarak çalışmaya başlamanın en basit ve en güzel yoludur. Öğle yemeği ve çay molaları vermek, moral açısından ve sosyal etkileşimi de artırdığından yine oldukça faydalıdır. Bu nedenle size verilmiş mola sürelerini gerçekten kendiniz için verimli bir şekilde değerlendirmelisiniz.
Birçok çalışan için günün en stresli anlarından birisi de işe gidip- geldikleri zamanlardır. Trafikte sıkışıp, park yeri bulamadıklarından dolayı oluşan stres ve sıkıntıyla işyerlerine gelirler. Kurumsal ulaşım altyapısını optimize edip daha verimli hale getirdikten sonra, çalışanlarınızın kendi araçları ile iş yerine gelmelerinin önüne geçebilirsiniz. Böylece çalışanlarınız, araba kullanırken sıkıntı çekmeyecek, yol stresi çekmeden iş yerlerine gelip, sonrasında yine aynı kolaylıkla evlerine dönebilecekler.
Flexigo’nun kurumsal firmalar için geliştirmiş olduğu ve tek bir platform üzerinden yönetebileceğiniz kurumsal ulaşım altyapısı ile çalışan stresini nasıl azaltacağınızı öğrenebilir, hibrit ve diğer çalışma modellerinize özel ücretsiz demo talep edebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, iş yerlerinde ortaya çıkabilecek stres sorunlarının önüne geçebilmenin pek çok farklı yolu vardır. Bu adımları izleyerek, çalışanlarınızın verimliliğini artırabilir, alınan fiziksel ve ruhsal sağlık izinlerini azaltmış olursunuz. Öncelikle çalışanlarınızı bu konuda bilgilendirmek ile başlayın, gerisi kendiliğinden gelecek ve onlar da yaptığınız tüm çalışmaları takdir edecektir.